Начало Общество НПО Какви въпроси и отговори породи проект „Да живеем устойчиво в Европа“ с участието на плевенско НПО
06 Декември 2021 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 02 Септември 2021 16:20
Сряда, 01 Септември 2021 11:34
Вторник, 31 Август 2021 16:27
Вторник, 31 Август 2021 14:50
Вторник, 31 Август 2021 11:01
Вторник, 31 Август 2021 08:51
Понеделник, 30 Август 2021 22:05
Понеделник, 30 Август 2021 16:08
Понеделник, 30 Август 2021 15:22
Понеделник, 30 Август 2021 11:32
Понеделник, 30 Август 2021 11:23
Петък, 27 Август 2021 15:22
Петък, 27 Август 2021 09:10
Петък, 27 Август 2021 09:05
Петък, 27 Август 2021 09:00
Четвъртък, 26 Август 2021 18:00
Четвъртък, 26 Август 2021 16:45
Четвъртък, 26 Август 2021 14:58
Четвъртък, 26 Август 2021 12:06
Четвъртък, 26 Август 2021 11:19
Четвъртък, 26 Август 2021 10:50
Четвъртък, 26 Август 2021 10:15
Четвъртък, 26 Август 2021 10:00
Четвъртък, 26 Август 2021 09:15
Четвъртък, 26 Август 2021 09:10
РЕКЛАМА
Какви въпроси и отговори породи проект „Да живеем устойчиво в Европа“ с участието на плевенско НПО Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 26 Август 2021 10:50
logo Nachhaltig-leben-in-Europa Приключва работата по проект „Да живеем устойчиво в Европа“, в който партньор е плевенското сдружение „Учебна работилница Европа“. Проектът се финансира по програма „Еразъм+“. Координатор е SystemeinBewegung e.V., Германия, а партньори освен плевенското НПО са Geendation e.V, Германия, Sambucusforum, Белгия, Академия за политическо образование и мерки за насърчаване на демокрацията, Австрияи EOIS, Испания.
През последните две години обществото осъзна глобалната екологична криза чрез движения като „Петъци за бъдещето“ или „1 милион жени“. В цяла Европа, по целия свят хората се чудят как да спрат климатичния колапс или замърсяването на океаните. Различните хора в различните страни стигат до различни точки, от които искат да започнат. В същото време се правят опити за справяне с проблема от институционална страна: ЕС призовава държавите-членки да разработят и актуализират своите „Планове за управление на отпадъците“ и се опитва да повиши обществената информираност по въпроса, а много проекти, финансирани от ЕС, подхождат към темата от различни ъгли. Вече има добри решения за много проблеми и въпроси, а някои от тях са съществували още по времето на днешните баби и дядовци, но просто са били забравени.
Консорциумът от партньорски организации от 5 държави е потърсил чрез проект „Да живеем устойчиво в Европа“ подходи, които да направят собствения ни живот по-устойчив и по този начин да се справим с глобалната екологична криза.
С анкети и проучвания е направено сравнение на ситуацията в Европа. Работещите по проекта дават и отговори на някои ежедневни въпроси.
Устойчивост означава, че отговаряме на нуждите си, без да застрашаваме хората, околната среда или икономиката сега или в бъдеще. Ресурсите се запазват и се работи внимателно. И това е доста голямо предизвикателство, защото западният свят все още живее "на широка нога". А с устойчивостта земята може да поеме и сумата от потреблението ни в дългосрочен план.People, Planet, Profit (хора, планета, печалба), (или 3-те P-та) е измислено от Джон Елкингтън, консултант в областта на устойчивото развитие. Те трябва да са в баланс, за да се постигне устойчивост . За Световната среща на върха по устойчиво развитие в Йоханесбург (2002) „P“ от „Печалба“ беше променена на „Просперитет“, за да включва не само икономически, но и социални печалби.
pic1 Заплахите сега и в бъдеще включват:
- Изменението на климата в резултат на емисиите на парникови газове
- Разхищаване на суровини и прясна вода
- Отпадъци и замърсители, изпуснати в околната среда
- Прекомерна употреба на пестициди
- Замърсяване на въздуха
- Изсушаване и подкиселяване на почвата
- Експлоатация и нарушения на правата на човека
Обобщено, картината е следната. Всички сътрудници в проекта са наясно с предизвикателствата и задачите, които трябва да поемем, за да постигнем по-голяма защита на климата. Съществува консенсус по много неща, например избягване на боклука и въздушния транспорт. На някои места трябва да се намерят различни начини за постигане на целта, например ако системите за рециклиране или депониране все още не са достатъчно утвърдени или прозрачни в някои страни, например в България. За да се пести енергия и вода, да се придвижваме по по-екологичен начин и да направим собствената си институция по-екологична са открити много подобни начини и някои индивидуални решения. За партньорите по проекта от Сдружението на възрастните граждани от Белгия се затвори дори пълен кръг: старите ценности и процедури, които те познават и прилагат от 70-те години на миналия век, стават все по-актуални.
С какво семействата най-често започват, за да стават по-устойчиви в ежедневието си? Спестяване на енергия у дома? В домакинството? Отпадъците от храна? По-устойчиво пазаруване? По-устойчиво пътуване?
Преди всичко семействата, които очакват деца, изведнъж започват да се занимават с теми като по-здравословно готвене, избягване на отрови, пестене на енергия и др. Според проучване, проведено в Германия през 2021 г., 51% от анкетираните казват, че много добре осъзнават, че те могат да повлияят на по-устойчивия живот чрез ежедневното си поведение. Този резултат едва ли се различава значително в другите страни.
Според друго проучване, чиито мерки са сред най-популярните за устойчива консумация, е  установено, че повече от една трета от анкетираните ще използват регионални и сезонни храни. Но темата за устойчивия живот е изключително търсена и не се ограничава само до пазаруването на хранителни стоки. Все повече хора следват философията за нулеви отпадъци, от една страна, за да запазят природните ресурси, но от друга - за да натоварват по-малко бюджета си. В областта на хигиената и почистването на домакинствата мнозина виждат отказа от перилни препарати или използването на саморъчно приготвени продукти, използващи естествени суровини, като възможност за добавяне на по-малко химикали в тялото и по този начин да живеят по-здравословно.
Чрез стъпките, които предприемат към по-екологичен живот, семействата могат значително да намалят собствените си въглеродни емисии. И това е необходимо, за да се спре парниковия ефект. Освен това, като правят съзнателен избор, те показват на компаниите какво смятат за важно като потребители. И колкото повече хора правят това, толкова по-голяма промяна можем да постигнем заедно, убедени са участниците в проекта.
Ето техните съвети за по-устойчив начин на живот:
- Внимавайте какво купувате
- Яжте по-често вегетарианска или веганска храна
- Избягвайте да разхищаватехрана
- Не летете или летете по-малко и компенсирайте полетите си с FlyGRN (Тази търсачка сравнява десетки хиляди самолетни билети до различни дестинации от различни партньори. Когато резервирате билет, FlyGRN получава такса от тези партньори. Тази такса се инвестира в (частично) компенсиране на емисиите на CO2 отполета. Така че не плащате никакви допълнителни такси.Колкото по-висока такса получават от партньорите си, толкова повече емисии на CO2 може да бъде компенсиран).
- Избирайте устойчиви начини на пътуване
- Купувайте Secondhand и избирайте трайно облекло
- Използвайте пестеливо енергия и вода
- Преминете към устойчива банка и застрахователна компания
Как може децата да бъдат вдъхновени да се стремят към един устойчив свят?
- Гответе с децата си, печете бисквитки и хляб
- Подарете и засадете семена от зеленчуци и цветя
- Посетете ферма или производител на плодове и зеленчуци. По този начин децата ви могат да видят откъде идва храната им.
- Останали са ви повехнали плодове в купата? Направете сладко от стари плодове заедно с децата си.
- Опитайте се да слагате по-малко месо на масата. Така децата ви ще научат, че месото не трябва да бъде стандартна част от храненето и ще научат по-устойчиви възможности.
- Намалете купуването на пластмасови опаковки. Потърсете картонени опаковки с децата си в супермаркета и майсторете нещо с тях
- Приготвяйте здравословни закуски за училище и за рожден ден
- Играйте игри по темата устойчивост с детето си.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията