Общество

Пешеходни патрули дежурят в централната градска част на Плевен

Пешеходни патрули следят от днес за обществения ред в централната градска част на Плевен. Инициативата е съвместна между Общината и Областната дирекция на МВР, информира Лидия Петкова, директор дирекция „Обществен ред и сигурност“ в местната управа.

„Патрулите са смесени, съставени са от полицаи и инспектори от Общинския инспекторат. Те ще обхождат ежедневно пешеходната зона от пл. „Ст. Стамболов” при ДКТ „Иван Радоев“ до края на Градската градина. Целта е униформените служители, които имат съответните правомощия, и служителите от Инспектората не само да противодействат на евентуални посегателства на общинско имущество, но и да следят за спазването на общинската нормативна уредба. Идеята е да се гарантира безопасността и спокойствието на гражданите“, коментира г-жа Петкова.

„В последните месеци в Плевен се случиха редица хулигански прояви – вандали посегнаха на коледната украса на централния площад „Възраждане“, изчезна украса и от дървета в рамките на инициативата „Приятели на Баба Марта“, работим по сигнал за вандалска проява на младежи и от изминалата нощ. При всички тези случаи, за да установим извършителите, използваме записи от камерите в районите. Сега ще разчитаме и на присъствието на смесените патрули“, сподели Венцислав Катинов, началник отдел „Инспекторат“ при Община Плевен.

Смесените пешеходни патрули ще следят и за спазване на правилата за движение на индивидуалните електрически превозни средства /ИЕПС/.

Причината е зачестилите сигнали от граждани за безразборно придвижване на тротинетки в забранени за това пешеходни участъци. Правилата за индивидуалните електрически превозни средства в община Плевен са регламентирани в действащата Наредба №3 за обществения ред при използване на пътни превозни средства на територията на общината. Съгласно текстове в Глава пета Б: лица под 14-годишна възраст нямат право да управляват ИЕПС. Лица на възраст от 14 до 16 години могат да управляват ИЕПС само по велосипедната инфраструктура, а навършилите 16-годишна възраст могат да управляват ИЕПС само по велосипедната инфраструктура и по уличната мрежа. Всички водачи на ИЕПС до 18-годишна възраст са длъжни да използват предпазна каска. В урбанизираната територия на гр. Плевен и землището на града движението на ИЕПС е забранено в: Градската градина, пл. „Възраждане“, пл. „Стефан Стамболов“, ул. „Васил Левски“ – в зоната от пл. „Възраждане“ до пл. „Свобода“, пешеходните алеи в парк „Кайлъка“, на детските и спортните площадки.

Подобни новини

Back to top button