История

Днес се навършват 143 години от началото на организираното пожарно дело в Плевен

На 1 февруари 2021 година се навършват 143 години от началото на организираното пожарно дело в град Плевен. На тази дата през 1878 година Община Плевен взема решение за закупуване на необходимите инструменти и съоръжения за борбата с пожарите. Две години по-късно – на 3 март 1880 година градската управа взема решение за назначаването на първите пожарникари – един управител и четирима помощника (пожарникари), закупуването на коне и каруци за пожарната. Оригиналните документи с тези решения се съхраняват в „Държавен архив“ – Плевен.
За първи пожарен командир на Плевенската пожарна през 1885 година е назначен Цветан Карагашки – виден търговец на зърно. Под негово ръководство съставът на пожарната се увеличил на 22 души, със строг режим на работа и висока дисциплина. Създадени били пожарни команди в Ловеч, Червен бряг и Никопол, а към всяка община били учредени пожарни отряди.
През 1926 година се закупува първия пожарен автомобил „Фиат” в град Плевен.
Сградите на Плевенската пожарна са сменяни пет пъти. Първата сграда била срещу Кооперативния пазар на улица „Васил Левски” №2 (сградата на бившия ресторант „Вит”). През 1935 година е положен първия камък в основите на днешната сграда на улица „Св. Св. Кирил и Методий” №31.
Към момента Регионална Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен включва в състава си седем районни служби и един участък за пожарна безопасност и защита на населението. В градовете Плевен, Червен бряг, Левски, Кнежа, Никопол, Гулянци, Белене и Долна Митрополия се носи оперативно дежурство от специално подготвени професионалисти с пожарни автомобили, технически средства и екипировка.
От две години поради засиления автомобилен трафик, дежурство се носи и от изнесен екип в западната част на Плевен в района на Стара гара. Амбицията е на това място да бъде обособена нова служба за пожарна безопасност и защита на населението.

Подобни новини

Back to top button