Образование

Бюрото на Европейския парламент в България избра ДФСГ „Интелект“ за Училище посланик в два поредни месеца

От началото на 2021 г. всеки месец през учебната година Бюрото на Европейския парламент в България ще избира от едно до три „Училища на месеца“ въз основа на отчетената от тях дейност по Програмата за училища посланици на Европейския парламент.
Избраните училища на месеца за януари 2021 г. са три: Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“, Плевен, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Радомир и Профилирана езикова гимназия „Д-р Иван Богоров“, Димитровград.
Младши посланиците от Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“ организираха онлайн среща с евродепутата Асим Адемов (ЕНП) под наслов „Образованието на бъдещето – европейските ценности и демокрация“. В срещата взеха участие и представители на училищния съвет. Обсъжданите теми включваха структурите на ЕП, образованието и неговите културни аспекти, мерките за намаляване на неграмотността, както и полезни съвети за личностно развитие.
Организирани бяха и две дискусии по повод Международния ден на религиозната толерантност и Международния ден на прегръдката. В училището започна и подготовка за участието на младши посланиците в онлайн сесията на „Евроскола“ и онлайн кампания за повишаване информираността, посветена на Европейския ден за защита на личните данни.
Въз основа на дейностите, отчетени от училищата посланици на Европейския парламент (ЕП), Бюрото на ЕП в България избра за училища на месец февруари Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“, Плевен и Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов“, Кърджали.
От двете училища отчетоха най-многобройни и разнообразни дейности по Програмата за училища посланици на ЕП, като подбраха интересни теми за дискусии, организираха срещи, включително и на живо, и демонстрираха гъвкавост и творчество.
Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“ в Плевен отново попада сред най-активните училища по Програмата за училища посланици, като организира общо 9 събития с интересни акценти в национален и международен аспект. На 19 февруари учениците проведоха виртуална среща с евродепутата Андрей Слабаков (ЕКР) на тема „Образование, култура, политика и новият европейски БАУХАУС“, в която участваха и представители на учителския съвет. Те обсъдиха структурите на Европейския парламент, както и многобройни теми в сферата на образованието, културата, политиката и личностното развитие.
Младши посланиците на гимназията взеха участие и в онлайн сесията на програма „Евроскола“ на тема „Основните права на човека“, където задаваха въпроси към Роберта Мецола, първи заместник-председател на ЕП, и Антонио Кайола от Правната служба на ЕП. Денят за безопасен Интернет беше отбелязан с онлайн дискусия за опасностите в интернет, а Денят на розовата фланелка – с изготвянето на презентации, плакати и табла на тема борба с тормоза и насилието в училище. В допълнение беше проведен и „Час на банката“, посветен на банковите системи в Европа, информационната сигурност и защитата на данните в интернет.

Подобни новини

Back to top button