Водещи новиниПлевен и странатаСтраната

Бойко Борисов разпореди да се спре имунизацията с „Астра Зенека“ 24 часа след като здравният министър заяви, че тя е безопасна

На работно съвещание в петък, 12 март 2021 година министър-председателят Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на „Астра Зенека“ да бъде спряно, съобщиха от правителствения пресцентър. Ваксината няма да се прилага докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й.
„Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза – може или не може да се поставя ваксината на „Астра Зенека“, дотогава я спирате“, категоричен бе Борисов. Премиерът напомни, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. „Ние, държавите членки, само сме ползватели“, допълни Борисов.
В рамките на работното съвещание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че късно снощи няколко държави са спрели имунизацията с ваксината на „Астра Зенека“ на своите територии. Ангелов заяви готовността за издаването на заповед, с която и в България временно да бъде прекратено прилагането на Оксфордската ваксина, докато се извършат всички проверки на българската Изпълнителна агенция по лекарствата и на Европейската агенция по лекарствата. Здравният министър докладва още, че в рамките на вчерашния ден има над 15 000 ваксинирани лица, а днес ваксинацията продължава.
„Продължаваме изпълнението на ваксинационния план с останалите две разрешени за употреба ваксини. Очакваме в понеделник доставка на 21 060 дози от ваксината на Пфайзер, а на 19 март – 33 600 дози от Модерна“, заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той добави, че до края на март предстоят и още доставки от ваксините. Същевременно страната ни е в постоянна комуникация с Европейската комисия за осигуряване на допълнителни количества от двете РНК ваксини.

Подобни новини

Back to top button