Водещи новиниЕвропаЗдраве

ЕМА: При ваксината на AstraZeneca тромбите са много рядка странична реакция

Ползите от ваксината на AstraZeneca в предотвратяването на тежко протичане на COVID-19 надвишават многократно рисковете от настъпването на много редки инциденти. Заключението е на Комитета за лекарствената безопасност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата (EMA), което беше обявено на пресконференция от директора на ЕМА Емер Кук и директора на PRAC Сабине Щраус в края на деня в сряда, 7 април 2021 година.
Редките случаи на кръвни съсиреци след имунизацията с AstraZeneca трябва да се разглеждат като възможна странична реакция от ваксината. „Едно правдоподобно обяснение за комбинацията от кръвни съсиреци и ниски кръвни тромбоцити е имунният отговор, водещ до състояние, подобно на това, което се наблюдава понякога при пациенти, лекувани с хепарин“, каза Емер Кук. Тя бе категорична, че рискът от смърт от COVID-19 е много по-голям от риска от смърт от тези редки нежелани реакции.
В съобщението на EMA се посочва, че повечето от известните инциденти са при жени на възраст под 60 години в рамките на 2 седмици след ваксинацията. Наличните понастоящем данни не потвърждават наличието на специфични рискови фактори като възраст, пол, медицинска история. Т.е. не може да се определи на този етап кои рискови фактори водят до тромбозите. Затова засега ЕМА няма да издава конкретни препоръки за намаляване на риска.
ЕМА призовава хората, които се опасяват от нежелани реакции от ваксината, незабавно да потърсят лекарска помощ. Такива нежелани реакции могат да бъдат задух, болка в гърдите, подуване на краката, трайни болки в стомаха, силно главоболие и замъглено зрение.
Оценката на PRAC е базирана на задълбочен преглед на общо 86 тромбо-емболични инцидента (62 случая на церебрална венозна синусова тромбоза и 24 случая на тромбоза на спланхнична вена (в корема), докладвани в базата данни на ЕС към 22 март 2021 г), 18 от които са завършили със смърт. Случаите са констатирани главно в Европейското икономическо пространство (ЕИП) и Великобритания, където около 25 милиона души са получили ваксината.
В началото на седмицата британският лекарствен регулатор MHRA обяви, че ваксината на AstraZeneca трябва се прилага само на хората на възраст над 30 години, а на по-младите да се предложи алтернатива заради риска от редки кръвни съсиреци. От MHRA са установили, че79 души във Великобритания са получили редки кръвни съсиреци след ваксинация и 19 от тях са починали при общо над 20 млн. приложени дози. Регулаторът заяви, че това не е доказателство, че ваксината е причинила съсиреците, но вероятността за такава връзка става все по-сигурна.
Рожериу Пунту де Са Гашпар, директор на СЗО за регулациите, изтъкна, че от това, което е известно до момента, балансът между ползите и рисковете при ваксинирането с AstraZeneca „остава в много голяма степен положителен“. „Тези предимства наистина са много големи що се отнася до намаляването на смъртността сред ваксинираното население“, подчертава той. И допълва, че експертите и медиите са твърде склонни да поставят акцент само върху рисковете. „Трябва да възстановим баланса (на нашето послание в посока) на ползите, които носи ваксината“, призова той.

Подобни новини

Back to top button