Водещи новиниПлевен и странатаСтраната

Отварят хипермаркетите, част от учениците се връщат в училище, във ВУЗ стават присъствени практическите занятия

На днешния редовен брифинг здравният министър Костадин Ангелов обяви, че в заповед, която предстои той да издаде днес – четвъртък, 8 април 2021 година, властите ще разрешат на хипермаркетите за нехранителни стоки да отворят. В заповедта ще бъде определено изискване магазините да осигуряват по 8-10 кв.м площ на всеки посетител, каквото бе и предложението на хипермаркетите – да работят при допускането на определен брой посетители едновременно. Здравният министър помоли да се даде още седмица за глътка въздух без натиск за повсеместно отваряне, защото ограничаването на разпространението на коронавируса е „крехко“, въпреки отчетените първи крачки от края на третата вълна.
От 12 април, понеделник, част от учениците се връщат в училище, обяви на брифинга министърът на образованието Красимир Вълчев. Присъствено започват да учат учениците от 1 до 4 клас както и тези от 7, 8 и 10 клас. Ако ситуацията позволява, от 26 април в клас ще се върнат 5, 9 и 12 клас. От 17 май се предвижда в клас да бъдат 6, 7 и 11 клас.
Красимир Вълчев напомни, че тъй като 12 клас ще приключат по-рано учебната година, е важно те да се върнат в клас. Заради това, че обхваща периода и на великденските празници, ротацията сега ще обхване три седмици, а не две до 14 май. Министърът на образованието обърна внимание, че все пак този план ще зависи от заболеваемостта, а приоритет е даден на 7 и 12 клас, които, ако се спазва графикът, ще бъдат по-често в училищата от другите.
Във висшите училища ще се възстановят практическите занятия, каза още Вълчев.

Подобни новини

Back to top button