Водещи новиниЗдравеСтраната

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев посочи профила на хората, които трябва да внимават с „Астра Зенека“

Жените под 30 години, особено ако са страстни пушачи, имат наднормено тегло и вземат контрацептиви, трябва да внимават при ваксиниране с „Астра Зенека“. Съветът е на главния здравен инспектор Ангел Кунчев, който той даде в предаване по БНТ. При тях има най-голям риск за поява на кръвни съсиреци след тази ваксина. Във Великобритания вече обявиха, че хората под 30 г. ще могат да изберат друга ваксина. Други европейски държави официално обявиха, че „Астра Зенека“ ще се слага само на населението над 60 или 65 г. В България за сега има призив лекарите да се отнасят с повишено внимание към жените, предразположени към образуване на кръвни съсиреци.
Главният здравен инспектор отново подчерта, че ваксината на „Астра Зенека“ е безопасна. И добави, че очаква най-късно до месец ЕС да има общо решение как да се процедира с ваксината.
В разговора Кунчев разкритикува хората, които превантивно пият лекарства за разреждане на кръвта преди или след ваксината. Това трябва да се прави само по лекарско предписание, защото може да има тежки последици за здравето, каза той.

Подобни новини

Back to top button