Образование

Значим успех на учениците от ПГССТ „Н. Й. ВАПЦАРОВ“ на национално състезание „Млад фермер“

В края на април в Шумен се проведе регионален кръг от Националното състезание „Млад фермер“ за отбори на професионални гимназии от Северна България, съобщават от Професионална гимназия по селско стопанство и транспорт (ПГССТ) „Н. Й. ВАПЦАРОВ“ в Левски.
Традиционно състезанието се провежда в три модула – „Механизация на селското стопанство“, „Растениевъдство“ и „Животновъдство“, със следните теоретични и практически задачи:
– модул „Механизация на селското стопанство“ – решаване на електронен тест по Безопасност на движението по пътищата и майсторско управление на трактор;
– модул „Растениевъдство“ – разпознаване на семена от зърнено-житни, зърнено-бобови, технически и зеленчукови култури и присаждане на лози с ножица „Омега“;
– модул „Животновъдство“ – разпознаване на фуражи и доене в доилна зала с централен млекопровод във ферма.
Изучаваните в ПГССТ в Левски професии и специалности предполагат най-добро представяне в модул „Механизация на селското стопанство“ и по-слабо в другите два модула. Тази година и тримата участника от отбора на професионалната гимназия успяха да заемат призови места в различните модули.
Цветелин Илиянов от Деляновци, ученик в XII клас, зае I място в модул „Механизация на селското стопанство“.
Тихомир Кръстев от Козар Белене, ученик в X клас, зае II място в модул „Растениевъдство“.
Асен Стефанов от Червена, ученик в XI клас, зае III място в модул „Животновъдство“.
В резултат учениците от ПГССТ в Левски грабнаха отборната купа за II място, като бяха изпреварени единствено от домакините на състезанието ПГССХТ в Шумен.
Резултатът, освен отборната купа, индивидуалните медали, грамоти и лични подаръци, донесе и класиране за участие във финалния етап на Националното състезание „Млад фермер“, провеждащо се в Ямбол с призьорите от Южна и Северна България.
Успеха бе извоюван, както с усърдието на учениците от отбора, така и с професионализма на подготвилите ги учители – Венцислав Александров за модул „Механизация на селското стопанство“ и инж. Емил Миланов за „Растениевъдство“ и „Животновъдство“.

Подобни новини

Back to top button