ИзкуствоСвета

При създаване на опаковка за висш бранд уиски, български калиграф използва глаголица

България е една от 19-те държави, избрани през 2021 година да се включат в проекта The Grande Composition – кампания, организирана от William Grant & Sons, най-голямата семейна компания производител на шотландско уиски. Проектът представя поредица от съвместни изяви на бранда с артисти от различни страни, които са ключови пазари за компанията, като Южна Африка, Нигерия, Полша, Великобритания, Германия, Испания, Израел и ОАЕ по повод представянето на Glenfiddich Grande Couronne 26 YO – първокласно 26-годишно сингъл малц уиски. Артистите ще покажат своите идеи за локален оригинален дизайн, превръщайки бутилката на Glenfiddich в шедьовър. По този начин компанията създава глобална колекция от творения на изкуството, които преплитат богатата история на марката с местната култура, оживени чрез всеки отделен артист.
Българското участие в проекта е представено от Костадин Кокаланов, калиграф и преподавател в Националната художествена академия. Основен мотив при изграждането на креативната концепция е глаголицата, на която Кокаланов представя съвременен художествен прочит.
Стъпвайки върху разработки на проф. Васил Йончев, основоположник на академичното образование по шрифт и калиграфия, той създава художествена композиция, представяща динамиката на първата българска азбука и мистицизма на символите.
С изградената композиция се цели представянето на съвременен прочит на оригиналния филигри модел, следващ основата на културно-историческия балкански символизъм, заложен в изграждането на глаголицата. Фокусът на цялата композиция е върху формата и геометричната логика на знаците и тяхната художествена стойност. За направата на опаковката са използвани модерни художествени материали, микс от петнадесет вида мастило, които в контакт с вода предизвикват „жива“ химическа реакция и като резултат постигат нюансите на „африканско злато“.
Глаголицата е напълно оригинална графична система, в която всяка буква отговаря на един звук. Нещо повече, в нея буквите за близки звукове имат сходни очертания. Затова големият български учен Петър Илчев нарича глаголицата най-съвършената графична система от древни времена до днес. Създадена е от Кирил и Методий в периода от 855 г. до 862 г. за превод на църковна литература от гръцки на български език. На глаголица са били написани първите преводи на църковна литература, с които св. Кирил и св. Методий и техните ученици са разпространявали християнството във Великоморавия и Панония през IX век.

Подобни новини

Back to top button