Водещи новиниПлевен и страната

Без маски в спортни зали, фитнеси, фризьорски салони, малки магазини и офиси?

Министерството на здравеопазването обмисля да отмени от следващата седмица задължителното носене на маски на някои закрити места, обяви на брифинг зам.-министър Александър Златанов. За да не се носят маски, хората трябва да са ваксинирани срещу COVID-19.
Аргумент за разхлабването на мерките е ниската заболеваемост – под 50 нови заразени на 100 хил. население за 14 дни, и „настъпващите горещини“.
Облекчението за неносене на маски от началото на следващата седмица ще се отнася до спортни зали, фитнеси, фризьорски салони, малки магазини и офиси с до седем човека. Зам.-министър Златанов обърна внимание, че промяната ще се отнася до служителите в посочените закрити места, но не и за клиентите.
Носенето на маски остава задължително в големите магазини и сградите на администрацията, които Златанов определи като „рискови зони“, защото не може да се контролира потока от хора, които влизат и излизат. Носът и устата следва да са покрити с маска (шалове и шлемове не са разрешени) и на открити обществени места, когато не може да се спазва дистанция от 1.5 метра.
За да не се носи маска на някои закрити места, човек ще трябва да е ваксиниран. Това ще се доказва с ваксинационен сертификат – без значение дали човек го притежава в българския или в европейския му вариант. Не беше изрично казано, но може да се предполага, че проверка на сертификатите трябва да се прави от персонала в обектите. Разбира се, остава задължението за контрол от страна на Регионалните здравни инспекции, служителите на МВР и на местната власт в лицето на общините.

Подобни новини

Back to top button