Образование

100 години от рождението на проф. д-р Недко Кючуков – основател на Медицинския университет в Плевен и негов първи ректор

Във вторник, 22 юни 2021 година, в 13 часа в Ректората Ръководството на Медицинския университет в Плевен ще отбележи тържествено 100 години от рождението на първия ректор и основател на висшето училище – проф. д-р Недко Кючуков (22.06.1921 – 19.02.2010 г.). Специални гости по повод на юбилейната годишнина ще бъдат съпругата на проф. Кючуков – проф. д-р Евгения Йорданова, известен хематолог, и синът му – доц. д-р Георги Кючуков, неврохирург. Паметната дата е повод плевенската академична общност да се преклони пред делото на основателя и да си припомни значението на постигнатото от него по време на 12-годишното му управление – от 1974 до 1986 година. По повод на годишнината ректорът проф. д-р Добромир Димитров стартира процедура Клиниката по неврохирургия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен да носи неговото име, каквото е и желанието на семейството на проф. д-р Недко Кючуков. На празника на Университета през 2021 година – 31 октомври – официално ще бъде открит и паметник на първия ректор в Спортния комплекс, който също носи неговото име.
Проф. д-р Недко Кючуков е смятан за своеобразен баща на плевенския Медицински университет. Той е един от основоположниците на неврохирургията в България. Основател е на неврохирургичните клиники във Варна и Плевен. Почетен председател е на Българското неврохирургично дружество.
Недко Кючуков е роден в Ямбол на 22 юни 1921 г., потомък е на бежанци от Беломорска Тракия, от тамошното село Аврен. Недко Кючуков учи в ямболската гимназия. След завършването на средното си образование отива в казармата в Шумен. Там го арестуват за политическа антифашистка дейност. Около три години бъдещият професор прекарва в Сливенския затвор, а комунистическият преврат през 1944 г. му връща свободата. Записва се в Софийския медицински университет, там среща жената на живота си Евгения Йорданова. Завършва медицина през 1950 г. Още преди официалното си дипломиране вече е поканен на работа във Военната болница. Там специализира в новосъздадената Клиника по неврология и неврохирургия при проф. Савов. След близо 15 години напуска Военна болница, защото е поканен в новосъздадения Медицински институт във Варна да създаде там Клиника по неврология и неврохирургия. След време Недко Кючуков става част от ръководството на института, отговаряйки за лечебно-диагностичната дейност.
През 1974 г. е взето решение да бъде открит факултет на Медицинска академия в Плевен. За негов пръв декан е поканен проф. Недко Кючуков. Първата задача на професора е да се заеме с изграждането на база за учебната и медицинска дейност на новосъздадения факултет. Най-напред бъдещите медици са настанени в Техникума по дървообработване в Плевен. Започва голяма реконструкция на сградата на училището и на Окръжна болница – тя става университетска база. През есента на 1974 година започват редовните учебни занятия на първия випуск от 250 студенти на висшето училище. Построява се студентско общежитие с 250 легла, а с труда на преподавателите и студентите – модерна спортна зала и четири лекционни аудитории.
В следващите пет години се разкриват още 24 катедри, 14 от които клинични. Развитието на медицински факултет Плевен през първите години от неговото съществуване се очертава от три главни направления – учебно-преподавателска, лечебно-диагностична и научно-изследователска дейност.
На 1 март 1974 г. е създадена първата катедра по неврология и неврохирургия. Проф. Кючуков е извършил над 6 000 черепно-мозъчни операции, обучил е и няколко хиляди студенти и специализанти.
Проф. д-р Недко Кючуков участва в създаването на Клиниката по неврохирургия както с научния си капацитет, така и във физическото й построяване. Редовно в почивните дни се организират бригади от асистенти и шефове на катедри, които носят тухли и пясък, копаят, строят клиниката. Затова и съпругата му казва, че Неврологичното отделение при Университетската болница съвсем буквално е минало през ръцете на мъжа й. Отново на принципа на бригадите са построени допълнителните постройки, необходими за обучението на студентите в базата на бившия техникум. С течение на времето висшето медицинско заведение в Плевен се сдобива с кадри, оборудва се с апаратура. Най-много специалисти са привлечени от София, Варна и Пловдив. Хабилитираните преподаватели са дошли и разкрили свои специализирани катедри, назначили са асистенти и организирали обучението в тях. Съпругата на Проф. д-р Недко Кючуков, д-р Йорданова, оглавява Катедрата по вътрешни болести, създава Клиниката по хематология.
Проф. Кючуков оглавява факултета, който през 1979 г. прераства във Висш медицински институт, в продължение на 12 години, първоначално като декан, а после и като ректор. Той остава начело на учебното заведение до пенсионирането си през 1986 г.
Ръководството на плевенската Алма Матер, за която проф. д-р Недко Кючуков е направил толкова много, прави всичко възможно името и делото му да се помнят и от следващите поколения. През 2013 г. реновираната спортна зала на Медицинския университет в Плевен се нарича Спортен комплекс „Проф. д-р Недко Кичуков“ – на името на основателя и първи ректор на висшето учебно заведения.

Подобни новини

Back to top button