ПриродаСтраната

Еколози отбелязаха с акция край морето първата стъпка към общоевропейската забрана на еднократни пластмасови изделия

Акция с плакати на “За Земята”, LessPlastic Bulgaria, Eco Switch и Wind2Win отбеляза първия ден, в който сламките, клечките за уши, чиниите и някои други видове еднократни пластмасови изделия излизат от употреба в ЕС. На 3 юли, добил популярност и като “Световен Ден без пластмасови торбички”, стартира първата голяма общоевропейска инициатива, която има за цел заедно да спрем пластмасовото замърсяване. 
За съжаление в България това ще се случи със закъснение, защото тепърва предстои МОСВ да представи финален вариант на наредбата за въвеждане и да има обществено обсъждане. 
“Както често се случва, новото законодателство вероятно ще излезе през август и като граждани ще имаме ограничено време да коментираме. Все още няма и информационна кампания от страна на държавата”
След поредицата от национални инициативи и дългогодишните усилия на редица организации, общоевропейските мерки срещу замърсяването с пластмаса бяха следващата логична стъпка, но няма да решат проблема изцяло Редица често срещани еднократни продукти от пластмаса не попадат под забраната — в това число и самите пластмасови торбички. Друг пример са пластмасовите чаши, “картонената” посуда, която всъщност съдържа тънък слой полипропилен и е негодна за рециклиране. Остават и бутилките и кутиите. Затова е особено важно мерките на национално ниво да не приключват с тази инициатива, а да я използват за основа, върху която се надгражда. 
Създаването на депозитни системи за обратно изкупуване на опаковки са достъпен начин да се канализира събирането на годна за рециклиране, чиста пластмаса. Опитът на Финландия и Литва е изключително позитивен и може да служи за основа на подобни инициативи и в България. 
Забраната на еднократните пластмасови изделия не трябва да се разглежда и като повод за създаване на продукти от други материали, но отново за еднократна употреба. В момента има голяма вълна от инициативи за създаване на пластмаса, рекламирана като “биоразградима”. За съжаление тя е разградима само при много специални и скъпи за постигане условия и в никакъв случай няма да допринесе за решаване на проблема, а за неговото мултиплициране и за заблуждаване на потребителите. Вместо това, концепцията за опаковки за еднократна употреба трябва изцяло да бъде изоставена — те не само ни подлъгват, че са стерилни, но и бързо генерират купища с отпадъци, с които е трудно и скъпо да се борим. 
“В никакъв случай не трябва да заменим един еднократен продукт с друг, защото така след няколко години ще сме изправени пред следващ проблем. Вместо това е важно всяка държава да улесни пазаруването насипно, депозитните системи и ползването на собствени контейнери за храна и напитки.”, казва Евгения Ташева от екип “Нулеви отпадъци” на За Земята.

Подобни новини

Back to top button