БизнесЖивотновъдство

Обявен е индикативният график за плащанията до 31.01.2024 г. за Кампания 2023

Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) обяви Индикативния график за предстоящите оторизации по интервенциите на директни плащания за Кампания 2023. Графикът е публикуван на сайта на ДФЗ. Въпреки късното приключване на приема на заявления за настоящата кампания, непрекъснатата промяна в нормативната уредба, въвеждането на нови приеми на допълнителни документи и разработването на изцяло нови системи за контрол, санкции и докладване, свързани с прилагането на ОСП 2023 – 2027, при запазване на основния принцип за работата на земеделските фондове – оторизациите да се извършват при приключили всички проверки, съотносими към допустимостта на кандидата и заявените за подпомагане площи и/или животни, ръководството на ДФЗ организира на максимална степен административния капацитет на институцията така, че бенефициерите да получат навреме очакваните субсидии.

Припомняме, че плащанията към земеделските стопани за Кампания 2023 започнаха на 26 октомври, когато на животновъдите бяха преведени над 31 млн. лв. по интервенцията „Преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството“ (ПНДЖ1).

В периода от 20 ноември до 10 декември, при наличие на влязла сила нормативна уредба (Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 19 от 2015 г. за реда за контрол на изискванията на схемите за преходна национална помощ), финансиране ще получат и фермерите, заявили интервенцията „Преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ 3).

Плащанията от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) ще започнат през месец декември. Съгласно разчетите до края на годината се предвижда да бъде разплатена помощта по интервенцията с най-голям бюджет – „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“ (ОПДУ). Средствата ще бъдат наредени в посочения период при условие, че МЗХ предостави на ДФЗ предварителен слой „Физически блокове“, както и специализирания слой „ПЗП – косене“ към 1 декември. Плащане ще получат всички кандидати с приключили административни и проверки на място.

През месец декември и януари е предвидено да се извършат поетапно и оторизациите по интервенциите за „Обвързано с производството подпомагане за животни“ (ОПЖ) на кандидатите с приключили административни проверки и проверки на място. Предвид увеличения брой интервенции и допълнително въведените нови критерии за допустимост, е необходим  по-дълъг период за разработване и проверка на новите алгоритми за изчисления.

Важно условие за да бъдат извършени плащания през месец декември е и наличието на обнародвана в „Държавен вестник“ и влязла в сила заповед за утвърждаване на Методика за прилагане на предварителните условия в България, в най–кратки срокове, с оглед навременното извършване на проверките на място.

В индикативния график е заложено, и че в месец декември ДФЗ ще преведе на стопаните средствата по двете мерки от ПРСР 2014-2020 – мярка 10 „Агроекология и климат“ и мярка 11 „Биологично земеделие“.

Подобни новини

Back to top button