Водещи новиниПроизводствоСтраната

Хлебопроизводители: Цената на хляба ще се увеличи масово от 1 септември

С над 20% ще се вдигне цената на хляба, който предлагат малките хлебопекарни, смята председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тодор Няголов. „Много фактори налагат увеличението. Единият от най-важните е увеличението на цената на тока, която е със 100% от началото на годината, а от 1 октомври с още 15%“, обяснява той. Храните поскъпват, заплатите намаляват
„На вътрешния пазар цената на пшеницата е 420 лева – невероятна цена за август месец. Глобалните катаклизми в природен план, които се случват и в цяла Европа, и в Бразилия, и в Щатите неминуемо рефлектират върху цената на пшениците“, посочва председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова пред Bulgaria ON AIR.
Задържането на работната ръка и в сектора е от изключителна важност, затова производителите калкулират в крайния продукт и завишаване на заплатите.
„При нас заплатите трябва да започват минимум от 1500 лв. А квалифицираните работници, при тях трябва да говорим за над 2000 лв.“, настоява хлебопроизводителят Спиридон Спиридонов.
Повишението на цената на хляба, което различните производители в момента предвиждат – между 15 и 20%, няма да компенсира напълно разходите им. Очакват се дори и фалити на малки пекарни.
В магазините цената на най-масовия хляб вече скочи с 10 стотинки. По думите на хлебарите някои търговци си позволяват почти двойна надценка.

Подобни новини

Back to top button