Водещи новиниОбществоПроблеми

Милиони са платени авансово за участъци от „Хемус“, за които няма разрешително

Последните участъци от автомагистрала „Хемус“ трябва да бъдат преначертани, защото настоящият чертеж преминава през свлачищни терени, през слаби терени и през защитена територия. В същото време за тези участъци са преведени авансово пари.

Това обяви служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова по време на съвместен брифинг с представители на МВР във връзка с проверката на строителството на автомагистрала „Хемус“. Според служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков при проверката органите са се сблъскали с „пирамида, която строи магистрала на зелено“, като за някои участъци не може да се открият фирмите, с които е сключен договор.

Сред другите нарушения, на които са са натъкнали при проверката, че няма проведени отчуждителни процедури, липсва подробен устройствен план, има проблеми с документацията.

Преди няколко дни МВР предприе акция с дрон по трасето на все още непостроените участъци от магистрала „Хемус“. Още в началото на работата на служебния кабинет беше съобщено, че през инхаус договори са били отпуснати авансово близо милиард лева. Преди два дни вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че има данни за „престъпления, които миришат на асфалт“. Той каза още, че „един български пътен строител“, без да посочи кой, е превеждал милиони в Обединените арабски емирства.

„Авансовото плащане по договорите за строежа на автомагистрала „Хемус“ е правено с една единстена цел – да се отклонят суми, които в по-късен етап да бъдат отклонявани за контролиран вот и купуване на гласове. Парите на данъкоплатците за строежа на един национален обект са отивали за купуване на избиратели и в това нямам никакво съмнение“. Това обяви на брифинга служебният вътрешен министър Бойко Рашков, който заедно с други представители на МВР, Националната агенция за приходите (НАП) и служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова обявиха какво е установила съвместната проверка по строежа на скоростния път.
Бяха посочени примери за авансови плащания без извършване на никаква строителна дейност в съответните участъци. За лотове 7, 8 и 9 например са платени авансово 94 млн. лв , без да са започнали досега никакви строителни работи.

Рашков, който напоследък говори за „престъпления, които миришат на асфалт“, обеща до 10 дни да бъде предоставена информация за фирмите, през които тези суми са били разпределяни. Във вътрешното министерство имало достатъчно документи, които ще помогнат на разследването и са били укривани. Те показват, че има данни за нерегламентирана дейност.

Рашков заяви, че при проверката органите са се сблъскали с „пирамида, която строи магистрала на зелено“, като за някои участъци не може да се открият фирмите, с които е сключен договор.

Той коментира, че част от магистрала „Хемус“ се строи от неизвестни изпълнители и попита дали има техника, която да работим на „Хемус“ и която да е собственост на бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов. „Ние хем като данъкоплатци осигуряваме строителството на „Хемус“, хем така и ще си плащаме за нейния ремонт след това“, заяви още служебният вътрешен министър. „Нито един български гражданин не може да започне да слага две тухли без разрешение за строеж, а кой е позволил без разрешение за строеж да строи магистрала? Кой се поставя над законите в България“, попита риторично още Рашков.

Информация: dnevnik.bg

Подобни новини

Back to top button