Водещи новиниЗдравеТехнологии

Втора роботизирана система предстои да бъде монтирана в плевенска болница

След направен мониторинг и оценка производителят на „Да Винчи“ се спира на УМБАЛ „Света Марина“, с което болницата ще е първата в страната с две роботизирани системи от последно поколение

Компанията – производител на роботизирани системи за дистанционна хирургия „Да Винчи“ предпочете УМБАЛ „Света Марина“ в Плевен за първата университетска болница в страната, която да инсталира и работи с втора роботизирана система от последно поколение, информират от лечебното заведение. Това е станало факт след направен мониторинг и анализ на нарастващия обем робот-асистирани операции, както и в следствие на обучението и сертифицирането на екипи за роботика в гинекологията, урологията и общата хирургия. Към днешна дата за тригодишен период в УМБАЛ „Света Марина“ са извършени общо 852 робот-асистирани операции, от които 691 в гинекологията и 161 в урологията.
От януари 2019 година в болницата прилагат натрупания 14-годишен опит в роботизираната хирургия в гинекологията при лечението на своите пациенти.
Роботизираната хирургия е нова философия, която промени бъдещето на хирургията. С въвеждането на новата роботизирана система в клиничната практика се наблюдават по-добри резултати в оперативната и лечебната дейност. Доказани са многобройните ползи за пациентите при прилагането на роботизираната хирургия: минимално инвазивна хирургия, ергономия на хирурга и прецизност на оперативната интервенция, съкращаване на процедурата, безопасност за пациента, без разрези и белези, ниска кръвозагуба, намаляване на постоперативната болка и дискомфорт, съкращаване на болничния престой, бързо възстановяване и връщане на пациентите към нормален социален живот.

161 са робот-асистираните операции в урологията, извършени през последните три години в плевенската болница

Акад. д-р Григор Горчев и неговият екип са пионерите, които за първи път в България въвеждат робот-асистираната хирургия в гинекологичната практика с извършването на 25 януари 2008 година на първата в Югоизточна Европа асистирана с робот тотална хистеректомия.
На 8 май 2008 година е извършена първата в Източна Европа асистирана с робот радикална хистеректомия, а през 2011 година – първата асистирана с робот радикална параметректомия. През 2012 година проф. Горчев извършва първата в Източна Европа роботизирана операция на жена с рак на шийката на матката със запазване на детеродните й функции (роботизирана радикална трахелектомия), след която пациентката преминава успешна процедура по ин витро оплождане и днес е майка на здраво дете (август 2012 година).
През 2010 година акад. д-р Григор Горчев успява да осигури държавно финансиране по клинична пътека на онкологичните гинекологични операции, извършвани с роботизираната система „Да Винчи“. По този начин българските пациенти получи достъп до най-доброто лечение с авангардни технологии в областта на гинекологията. Хирургът на конзола акад. Горчев коментира като естествено решението именно в Плевен да има две роботизирани системи в УМБАЛ „Света Марина“: „Ако направим сравнение с хирургията от преди 15 години и днес, ще видим, че разликата е голяма поради две причини – първата е развитието на изкуствения интелект, който е внедрен в робота, а втората – развитието на интелекта на самия хирург, в който се инвестира много чрез различните форми на обучение. Ето защо, този тип хирургия с роботизирана система е интелектуална хирургия, която все повече намира място в лечението на онкологичните заболявания преди всичко.“

Подобни новини

Back to top button