КултураПроблемиСтраната

Национална петиция за промени в Закона за народните читалища

От Плевен започва национална петиция „Не на читалищата фантоми!“, обявиха на пресконференция в БТА Кристина Христанова – председател на Общинския читалищен съвет, Мария Венкова – председател на Народно читалище (НЧ) „Христо Ботев 1959“, Ивайло Атанасов – председател на НЧ „Съгласие 1869“ и Николай Маринов – председател на НЧ „Парашкев Цветков 2003“.
„Трябва да се спре роенето на новосъздадени читалища, което се наблюдава през последните години“, коментира Христанова. „Искаме да се спре тази пошла и порочна система, заложена в Закона за народните читалища, позволяваща всеки, който събере 50 членове, да може да създаде читалище. Така в малките населени места може да има по пет-шест читалища, да не говорим за Плевен, където се нароиха нови 13-14“, добави тя. По думите й част от новите читалища дори нямат сгради.
„Ние искаме читалището да има своя облик, да е сградата, където деца и възрастни да могат да развиват дейността си, да има библиотека с не по-малко от 3000 тома. Има показатели, според които едно читалище трябва да живее, да развива дейността си и да създава история“, заяви Христанова.
Според нея новите читалища, които са без сгради и не развиват дейност, се борят за бройки от държавната субсидия, а това на свой ред всяка година води до конфликти при разпределението на средствата.
Председателят на Общинския читалищен съвет добави, че имат предложение за промяна в Закона за народните читалища. За него те са информирали областния управител на Плевен Иван Янчев, който от своя страна е поел ангажимент да организира среща с представител на Министерството на културата.
По думите на Ивайло Атанасов проблемите с новите читалища и разпределението на държавната субсидия е на дневен ред всяка година в редица големи общини в страната и затова е необходимо Министерството на културата да обърне внимание на този въпрос.

Подобни новини

Back to top button