ЗабавленияСветаСоциалниСпорт

Близо 600 души от 10 страни бягаха с кауза на Маратон на приятелството в Плевен

Рекорден брой деца - 284, се включиха в осмото издание на събитието

В неделя, 22 май 2022 година, се проведе осмото издание на Маратона на приятелството в Плевен. Събитието привлече общо 582 участника в изключително широк възрастов диапазон – от бебета в колички до 85-годишен маратонец, информират организиторите. Те бяха представители на общо десет държави – Великобритания, Испания, Индия, Канада, Румъния, САЩ, Сирия, Украйна и Ямайка и, разбира се, България. Всички участници спортуваха, обединени от обща кауза под мотото „Бягаме в Плевен в подкрепа на деца с интелектуални затруднения“.
Осмото издание на маратона беше открито с приветствие от вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройство Гроздан Караджов, който, заедно със семейството си, е и един от доброволците на събитието.„Маратонът в Плевен е чудесно регионално начинание, чиито хоризонти не са просто спортът, те са и приятелството в региона и желанието ни да живеем в мир, да живеем заедно и да се възползваме от плодовете на своя труд“, каза секунди преди старта вицепремиерът. В откриването се включи и заместник-кметът на града – Стефан Милев, който подкрепи благотворителната кауза на тазгодишното издание – набиране на средства за оборудване на арт терапевтичен кът за работа с глина към Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания в Плевен. Сред официалните гости, които участваха в церемониите по откриването и награждаването, бяха и вторият секретар на Британско посолство Оливър Патън, първият секретар на Румънско посолство Каталин Радой, както и Венцислав Петков – изпълнителен директор на Национална спортна база и Станимира Георгиева, съорганизатор на маратона. Всички те приветстваха участниците и им пожелаха успех на стартовете, които започнаха пред емблематичния за града мавзолей-параклис „Свети Георги Победоносец“.
Участниците в състезанието бяха разпределени в шест основни дисциплини – предизвикателният 42,2-километров класически маратон, 21,1 км полумаратон, щафета (2 х 10,55 км), 10,55 км, 3-километров безплатен масов крос „Аз мога“, както и детското бягане с безплатна регистрация Fun Run Kids. Тази година дисциплината, която привлече най-много участници, беше Fun Run Kids – рекордните 284 деца се включиха в бяганията, разделени по възрастови групи.

Най-бързите и отличили се състезатели в отделните дисциплини бяха наградени на церемония на сцената на централния площад „Възраждане“. Победител в маратонската дистанция стана Ивайло Вълев, който измина 42,2 км за два часа, 37 минути и 23 секунди. След него финиша премина и Живко Желязков, а на трето място се класира Станимир Статев. Най-бърза сред дамите в маратона беше Теодора Петкова, която завърши след три часа, 17 минути и 33 секунди. Нейни подгласнички станаха Борислава Видева на второ и Виктория Николова– на трето място. Оспорвана надпревара тази година имаше и в полумаратонската дистанция. Най-бързи в нея бяха Хуан Пабло Руиз от Испания, Николай Ефремов и Генади Чуканов, съответно на първо, второ и трето място при мъжете и Мария Михайлова, Боряна Попова-Цветкова и Диляна Колева – при жените. За втори път като част от „Маратон на приятелството“ в Плевен участниците можеха да се състезават и по набиращата все повече популярност 10-километрова дистанция. Призовите места на 10,55 км заеха Ангел Ангелов, Михаил Минев и Даниел Иванов при мъжете и Ния Йотова, Виктория Николова и Доротея Димитрова – сред дамите. Друга атрактивна дисциплина, част от маратона, беше щафетата. В нея се включиха общо 16 души, като най-бърз беше тандемът на Иво Илиев и Валентин Илиев, следвани от Мартин Иванов и Преслав Петков, както и третите в класирането – смесената двойка Николай Илиев и Милена Абрашева.
Маратонът на приятелството в Плевен през годините затвърди своето име, привличайки разнообразна аудитория и превръщайки се в едно от най-обичаните и чакани събития за региона. За да осигурят още по-добро настроение за участниците в състезанието и гостите и жителите на града, организаторите и тази година бяха предвидили атрактивна програма на сцената на централния площад. Тя включваше различни изпълнители и местни фолклорни и танцови групи, както и игрите на открито Парк+ с волейбол, тенис, уроци по танци и други активности, подходящи за всички възрасти.
„Осмият маратон в Плевен показа за пореден път, че едно спортно състезание може да се превърне в своеобразен празник на града и семейно събитие с благородна кауза“, каза един от организаторите – Станимира Георгиева. Освен привлечените дарения в помощ на децата с интелектуални затруднения, събитието показа, че може да се помага и по много други начини. То остана в историята като изданието, привлякло най-много доброволци, сред които бяха вицепремиер, заместник-министърът на земеделието, дипломати, ученици, пенсионери и много други хора от Плевен, страната и чужбина.
Осмият маратон в Плевен е организиран от водещи фондации и социални предприятия в България, чиято основна мисия е да подкрепят хора в неравностойно положение и с различни способности: фондация „Светът на Мария“, Фондация “Сошъл Фючър – Jamba”, „Айс-Оупън“, Национален алианс за социална отговорност, в партньорство с Община Плевен, СКЛА Феникс, СК Elite Running от Румъния, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Фондация BCause, Аутизъм Днес и с подкрепата на много компании, за които корпоративната и социална отговорност, приносът към изграждането на справедлива социална среда и устойчиво бъдеще са залегнали в основата на бизнеса им.

Подобни новини

Back to top button