Образование

Делегация от Медицински университет – Плевен посети Университета по ветеринарна медицина Vetmeduni във Виена

Ректорът на Медицински университет – Плевен проф. д-р Добромир Димитров, представители на ръководството и водещи ветеринари – консултанти на проекта за разкриване на Факултет по ветеринарна медицина към висшето училище бяха на двудневно работно посещение в Университета по ветеринарна медицина Vetmeduni във Виена, Австрия. Делегацията от Плевен включваше членове на Ръководството на университета – помощник-ректора д-р Венцислав Георгиев, финансовия директор Ибрахим Потурлиев, главния секретар Христо Дочев и ветеринарните лекари – д-р Ангeл Ангелов, д-р Мирослав Генов и д-р Бранимир Николов.

Целта на визитата бе запознаване с ръководоството на виенския университет, разглеждане на клиничната база и обсъждане на проекта за разкриване на Факултет по ветеринарна медицина в Плевен, както и полагане на основите на бъдещо сътрудничество и дългосрочно партньорство.

Домакините представиха на ръководството на МУ-Плевен клиничната база на виенския ветеринарен университет – Клиника за преживни животни, Клиника за прасета, Клиника за коне, Клиника за пилета, Симулационна лаборатория, както и Клиника за дребни животни с отделения по вътрешни болести, хирургия и анестезиология.

След обиколката на клиничната база се проведе работна среща сьс заместник-ректора по научноизследователската дейност и международните отношения Ото Добълфоф-Диър и заместник-ректора по учебната и клиничната дейност Юрген Рехаге. Домакините направиха подробно представяне на ветеринарния университет във Виена – с 250-годишна история, единственият в Австрия, първият немскоговорящ университет по ветеринарна медицина и третият най-стар в Европа, обучаващ над 2500 студенти, с академичен състав от 1500 преподаватели. Те споделиха своята стратегия за развитие в клиничната и научноизследователската дейност, като предложиха възможности за обучение и сътрудничество във ветеринарната медицина на своите колеги от МУ-Плевен. Ректорът проф. д-р Добромир Димитров представи структурата на висшето училище в Плевен и възможностите за разрастване, както и необходимостта и причините за разкриване на Факултет по ветеринарна медицина за страната и  региона. Той запозна колегите си с проекта за изграждане на ветеринарен факултет, който ще използва предклиничната база на МУ-Плевен, а клиничните бази ще бъдат ситуирани в град Пордим и във Втора клинична база. Ръководството благодари за възможността да изпраща свои студенти и преподаватели на обучение и клинични практики във виенския ветеринарен университет Vetmeduni, както и за предложението за консултации във връзка с предстоящата акредитация. Втората работна среща бе именно с ръководителите на Комисията по учебната програма Флориан Бушнер и на Учебен отдел Аника Позауц. Те запознаха колегите си от МУ-Плевен с начина на съставяне на учебната програма и провеждане на практики и изпити на студентите по ветеринарна медицина.

Подобни новини

Back to top button