ОбществоПраво

Три години условна присъда за пътен полицай, поискал 10 евро от шофьор

На 18.11.2022 година, състав на Плевенски окръжен съд разгледа наказателно дело №297/2021 година, образувано на основание обвинителен акт на Окръжна прокуратура Плевен, срещу М.О.Г. от град Плевен, на 38 години, информират от Окръжния съд. Подсъдимият е обвинен в това, че в качеството си на длъжностно лице – полицейски орган, поискал и приел сумата от 10 евро, за да не състави Акт за установяване на административно нарушение, поради установена техническа неизправност на спирачната система, която неизправност шофьорът на превозното средство възразил да има. Въпреки това, от страх да не бъде привлечен към административно-наказателна отговорност, дал банкнотата от 10 евро на обвиняемия М.О.Г.

Деянието е осъществено чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебното си положение, поради което Окръжна прокуратура – Плевен е повдигнала обвинение за престъпление по чл.302, т.1 и т.2, б.“а“  във вр. с  чл.301, ал.1 от НК.

В днешното съдебно заседание съдебното следствие е приключило и е постановена присъда, с която съставът на Окръжен съд – Плевен признава подсъдимия М.О.Г. от град Плевен, за ВИНОВЕН в извършване на престъплението, за което е привлечен като обвиняем и му налага наказание лишаване от свобода за срок от ТРИ ГОДИНИ – условно, с ТРИГОДИШЕН изпитателен срок, ГЛОБА в размер на 1000 лева и лишаване от право да заема длъжността „служител на МВР“.

Деловодните разноски по делото са за сметка на подсъдимия.

Присъдата не е окончателна. Същата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново, в петнадесетдневен срок, считано от днес.

До влизане на присъдата в сила, подсъдимото лице остава с мярка за неотклонение „Подписка“.

Подобни новини

Back to top button