БизнесОбществоСоциални

Близо 100 000 лв. са дарени от Лидл България за граждански проекти в Северозапада

Лидл България публикува обновената карта на въздействието от най-голямата си социална инициатива „Ти и Lidl за по-добър живот“. Тя показва разпределението на средствата, проектите и броя преки и непреки бенефициенти, достигнати в отделните области и региони на страната от 2017 година насам. За пет години в Северозападния регион компанията е подкрепила общо 15 граждански проекта с фонд от 99 582 лв.

Лидл България публикува тези резултати близо месец, след като компанията обяви новите одобрени за финансиране проекти за 2022 г. Сред смислените граждански идеи, които получиха финансиране по програмата в региона е проект „Еко решения за по-добър свят“ на Сдружение „Знание” от село Румянцево, област Ловеч. Чрез него, Сдружението иска да мотивира местната общност да създаде устойчиви екологични навици, не само у децата, но и да въздейства положително на техните родители. Като част от проекта ще бъдат проведени арт ателиета, по време на които децата ще изработят прототипи на генерирани от самите тях идеи за пестене на енергия, ресурси, рециклиране и насърчаване опазването на природата чиста. Другият пример от финалистите в Северозападна България е проект „Вълшебното килимче“ на Народно читалище „Развитие-1892“, който има за цел да увеличи и разнообрази културните дейности в град Бяла Слатина за децата на възраст между 5 и 12 години. Поради липсата на достатъчно събития за деца в града, организаторите предвиждат създаване на детска театрална група и Фестивал на детския театър, които да подпомогнат личностното развитие на неговите малки граждани, но едновременно ще обогатят културната програма в общината.

Всички тези граждански инициативи са само малка част от примерите за ефекта от програмата, които имат за цел да допринесат за по-пълноценния и качествен начин на живот в цяла България. Заедно с тазгодишните резултати, за пет години инициативата е достигнала до над половин милион българи в страната или общо 550 191 души. През програмата Лидл България е подкрепила 119 граждански идеи, в 58 населени места от 25 области в страната, с общ фонд от 915 000 лв. Проектите са разпределени в три ключови сфери: образование, култура и историческо наследство и околна среда.

Повече информация за инициативата вижте ТУК.

Подобни новини

Back to top button