Водещи новиниПолитикаСветаТехнологии

От 28 декември 2024 година всички нови електронни устройства, продавани в Европейския съюз – с USB-C зарядни устройства

Българска следа - идеята за общо зарядно е лансирана от Гергана и Соломон Паси през 2008 година. Тогава той е председател на външната комисия в българския парламент, а тя - министър по европейските въпроси на България

Въвеждането на единен стандарт за USB-C зарядни устройства и конектори беше окончателно прието в Европейския парламент в началото на октомври тази година. При гласуването 602 евродепутати бяха „за“, само 13 гласуваха „против“, а 8 се въздържаха. Тогава беше съобщено, че стандартът за зареждане USB-C за нови смартфони, таблети или камери ще бъде в сила от есента на 2024 година, а за лаптопите – от пролетта на 2026 година.
Публикуваната тези дни директива на ЕС дава конкретни дати, от които стандартът USB-C ще се прилага:
– 28 декември 2024 година за смартфони, таблети, камери, слушалки, мобилни конзоли, четци на електронни книги, клавиатури, мишки и преносими навигационни устройства;
– 28 април 2026 година за лаптопи.
Съгласно новите разпоредби мобилните телефони, таблетите, електронните четци, слушалките, цифровите камери, слушалките с микрофон, преносимите конзоли за игри и преносимите високоговорители, които могат да се зареждат с кабел, ще трябва да бъдат оборудвани с USB-C порт, независимо от производителя им . Лаптопите също трябва да бъдат адаптирани към изискванията в рамките на 40 месеца след влизането им в сила. Клиентите ще могат да избират дали искат да закупят ново електронно оборудване със или без зарядно.
Институциите на ЕС изчисляват, че един общ стандарт за зарядни устройства ще спести до 250 милиона евро годишно от ненужни покупки на аксесоари. Смята се, че изхвърлените и неизползвани зарядни устройства са около 11 000 тона електронни отпадъци годишно.
Изследване, поръчано от ЕС, показва, че половината от всички зарядни устройства, продадени през 2018 година в страните от ЕС, са използвали USB micro-B конектор. 29 процента – USB-C конектор и 21 процента – Lightning конектор, който се използва от Apple от 2012 година.

Подобни новини

Back to top button