Водещи новиниИзбори

Ясни са вече имената на деветимата плевенски депутати в 45-ото НС

След разпределянето от Централната избирателна комисия (ЦИК) на мандатите в 15-и многомандатен избирателен район (МИР) – Плевен на база резултатите от изборите на 4 април, заради разместване в листите на две от политическите сили и отказ на един избран депутат, ето кои ще са представителите на областта в новото Народно събрание.
ГЕРБ – СДС спечели 3 мандата и те са за водача на листата Григор Горчев, Александър Николов и Пламен Тачев. Александър Николов беше 16-и в листата, но събра достатъчно преференции, за да стане трети. Пламен Тачев пък беше трети, но получи достатъчно преференции, за да измести втория (областния управител Мирослав Петров) и да бъде отново депутат.
Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ”, която за малко не стана първа в Плевен, също взема 3 мандата. Тук разместавания заради преференции няма и би трябвало депутати от Плевен да бъдат Радостин Василев, Александър Александров и Юлия Чортленева. Но днес, в 12:04 часа Централната избирателна комисия излезе с решение, с което уважава желанието на Юлия Чортленева да не бъде обявена за народен представител. Ето цитат от Решение № 2442-НС: „С Решение № 2438-НС от 9 април 2021 г. Юлия Георгиева Чортленева е обявена за избрана за народен представител от партия „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ в Петнадесети изборен район – Плевенски. Подаденото заявление следва да се счита като заявление от Юлия Георгиева Чортленева да не бъде обявена за избрана за народен представител и да не встъпи в правомощията си, тъй като същото е подадено след приемането на Решение № 2438-НС от 9 април 2021 г. на ЦИК, поради което следва да се обяви следващият кандидат в листата за избран. Въз основа на подаденото заявление от Юлия Георгиева Чортленева, същата следва да бъде заличена от листата на партия „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ в Петнадесети изборен район – Плевенски”.
Така „Има такъв народ” ще бъде представлявана от още един Александър – Велиславов Тодоров, който е на четвърто място в листата на партията.
Коалиция „БСП за България“ получи 2 мандата. Народни представители от листата на социалистите ще бъдат Румен Гечев и Илиян Йончев. Йончев беше трети, но събира достатъчно преференции, за да измести втория (досегашния депутат Стефан Бурджев).
Движението за права и свободи получи 1 мандат и ще бъде представено и този път от Велислава Кръстева.

Подобни новини

Back to top button