ОбществоПраво

Бившият окръжен прокурор Иво Радев осъди прокуратурата за над 220 000 лева

Прокуратурата е осъдена да плати над 220 000 лева на бившия окръжен прокурор на Плевен Иво Радев. Това е показала проверка на правния сайт lex.bg. Изданието публикува подробна информация за решението на Софийския градски съд (СГС), където Радев заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), след като през 2019 г. беше окончателно оправдан по обвинението, че е оказал натиск над прокурорка.

От lex.bg припомнят и предисторията. Процесът срещу Иво Радев продължи 5 години, в които градският и апелативният съд в София го оправдаха, Върховният касационен съд (ВКС) върна веднъж делото за ново разглеждане, втората инстанция отново реши, че Радев е невинен и при повторното разглеждане ВКС остави решението в сила.

Разследването срещу Иво Радев започна през март 2015 г., когато той беше окръжен прокурор на Плевен. Близо година преди това прокурорката Снежана Георгиева-Блажева подала сигнал срещу него в ДАНС, че я е склонявал да не поддържа искане за увеличаване на наказанието на осъдения Ивайло Ячков.

Радев бил наблюдаващ прокурор по дело срещу Ячков за пране на пари, по което той се признал за виновен и било сключено споразумение за ефективна присъда. Прокуратурата твърдеше, че Радев поискал при групирането на наказанията на Ячков да не бъде увеличавано общото наказание, защото бил обещал това на адвоката на осъдения. След това Радев се срещнал и с окръжния съдия от Плевен Калоян Гергов, за да го склони да не увеличава наказанието на Ячков. В продължение на половин година Радев е бил следен и със специални разузнавателни средства, като бил подслушван и наблюдаван.

След като беше привлечен като обвиняем, Радев беше отстранен от длъжност до приключване на делото, а сам подаде и оставка като зам.-шеф на Асоциацията на прокурорите.

В заведеното сега от него дело срещу прокуратурата показания е дала и съпругата му, която му съобщила през 2015 г., че има призовка за него, докато той бил в командировка в Германия. Жената изпаднала в шок, след като получила призовката от шефа на полицията в Плевен. Веднага се обадила на съпруга си, който първоначално я успокоил, че е станала грешка, но след това разбрал, че трябва спешно да се прибере в България и дори казал на жена си да му донесе дрехи и тоалетни принадлежности, защото допускал, че може и да го задържат.

Новината за обвинението му била съобщена и станала водеща, а Радев най-много се притеснявал за близките си и предимно за 11-годишната му тогава дъщеря. По думите на съпругата му, дъщеря им не можела да повярва, че баща й „се борел с престъпниците и изведнъж самият него наричали престъпник“. Съучениците й също коментирали и се подигравали, а детето питало дали баща й наистина е престъпник.

Съдия Стилияна Григорова пише в решението, че в сравнително малък град като Плевен делото срещу прокурор е новина, предизвикваща интерес и бурни коментари в обществото, а у гражданите е възникнало естествено съмнение за извършени от Радев престъпления. Съдът отбелязва, че разгласяването на случая е генерирало огромен негативизъм спрямо Радев, а разликата между обвинение в престъпление и влизане в сила на присъда не е отчетена при формиране на отношението на обществеността. Иво Радев пък изтъква, че новината за окончателното му оправдаване не е била съобщена и в очите на хората останал нереабилитиран.

Според съда тежестта на последиците от обвинението е повлияна и от високия пост на окръжен прокурор, който Радев е заемал тогава.

Съдът решава, че е справедливо да бъде уважен изцяло искът на Радев за обезщетение от 200 000 лева за претърпените от него неимуществени вреди от незаконното обвинение, тъй като става дума за тежко престъпление в областта на професионалната му реализация, а независимо от оправдателната присъда, делото е попречило на възможността на Радев да се кандидатира за втори мандат като окръжен прокурор, а първият му е останал недовършен.

„Магистратската професия, очакванията и изискванията на обществото към него за почтеност и спазване на законите са изключително завишени. Затова и незаконното обвинение за извършване на престъпление е получило така силно негативно отражение върху неимуществената сфера на ищеца. Тези съображения, цитирани и в актове на ВКС мотивират настоящият съдебен състав да уважи изцяло ищцовата претенция за обезщетяване на неимуществените вреди. Пострадал е личният живот на Радев, в който е допуснато неоснователно вмешателство чрез използване на СРС. Търпял е потискащата атмосфера в отношенията с близките си и безсилието да обясни на достатъчно зрялото си дете причината да се стигне до атаката срещу личността му“, мотивира се съдът.

По това дело Радев е ползвал безплатна помощ от адвокат, но съдът е осъдил прокуратурата да му плати и близо 13 000 лева разноски за защита, съразмерно с уважената част от иска. Отделно на Радев е присъдено обезщетение от над 9 000 лева за имуществените вреди от платени хонорари за защита по наказателното дело и за здравни осигуровки, които е плащал, като така общата сума, която прокуратурата е осъдена да плати надхвърля 222 000 лева.

Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Подобни новини

Back to top button