БизнесЗдравеОбществоУслуги

Хиляди плевенчани проверили здравноосигурителния си статус в салона на НАП

През 2022г. близо 18 000 плевенчани посетиха салона за обслужване на НАП Плевен, за да получат информация за здравноосигурителния си статус. Традиционно, посещенията през летните месеци бяха по-интензивни. През юни, юли и август близо 5 000 данъкоплатци използваха почивката си, за да платят здравните си вноски или да уточнят здравноосигурителните си права. Средното време за обслужване на един клиент е 7 минути.

Здравната вноска за гражданите, които сами внасят задължителните си здравни осигуровки  и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, остава в размер на 28,40 лева, напомнят от приходната агнция.

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7. Тя се подава електронно с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или КЕП, чрез портала за електронни услуги или в офиса на приходната агенция.

Здравноосигурителните права на гражданите се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Прекъснатите права се възстановяват, при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца.

Повече информация за плащането на здравните вноски може да се получи в сайта на НАП, в офисите на приходната агенция, на телефона на „Информационния център“: 0700 18 700 или на имейл: [email protected].

Подобни новини

Back to top button