ОбразованиеОбществоСоциални

Румен Тодоров, директор на НУИ „Панайот Пипков“: Децата откликнаха да пеят и танцуват за Никол с огромно желание

През май има шанс да започне строежа на разширението на училището

– Г-н Тодоров, разкажете как премина концертът в помощ на Никол, отзова ли се публиката на поканата за благотворителното събитие?

Искам да изкажа моето задоволство от факта, че идеята за този благотворителен концерт дойде от самите деца и колегите, които изявиха желание да направят организация и да реализират този концерт в помощ  малката Никол. Откликнах с готовност, осигурихме залата и пропусквателния режим за желаещите да посетят концерта. В крайна сметка се получи едно много хубаво събитие, залата беше пълна, изпълненията бяха на много високо ниво. Събраната сума е впечатляваща – над 2 700 лв. Това няма да е единственият концерт в помощ на Никол. Други колеги и ученици изявиха желание да помогнат, така че на 27.01 в петък от 18.30 часа ще има още един концерт на учениците и колегите от специалност „Поп и джаз пеене“. В средата на февруари ще се проведе и общоучилищен концерт на всички специалности. Смятам, че правим мащабна организация, за да можем да помогнем на Никол. Много приятно съм изненадан от нашите деца! Спецификата на училището е такава, че произвеждаме културен продукт. Имаме готовност във всеки момент да участваме в  разнообразни мероприятия. По-важното е, че децата с огромно желание откликнаха да пеят и да танцуват за тази благородна кауза.

– В събота предстои Ден на отворените врати, как ще протече, ще присъстват ли всички преподаватели?

– В последните няколко години се наложи традицията да правим Ден на отворените врати и този съботен ден няма да е по-различен от предишните. Целта е да покажем училището отвътре, материалната база, инструментите, специалностите и постиженията на нашите ученици към момента. Затова правим и този концерт в Деня на отворените врати. Идеята е който иска и има желание, да дойде при нас, да стане наш ученик. Родителите, които искат да си запишат децата си, да дойдат и да видят обстановката отвътре. Концертът в събота ще е насочен предимно към децата от първи клас и техните родители.  За тази цел сме подбрали изпълнения на наши ученици от първи до четвърти клас, близки по възраст с кандидатстващите в начален курс. В концертната програма ще участват всички инструменти и специалности –  общо 17, класически народни инструменти, народно пеене. След концерта програмата включва насочване към преподавателя по предпочитаната специалност. Заедно с нашите преподаватели ще ги очакват и специалисти по солфеж, които на момента ще разиграят една примерна проверка на музикалните способности. На това, което ги очаква на самия изпит.   Това не е изпит, а проверка на качествата на децата, доколко имат талант, музикален слух, метроритмичен усет и прочие.

– Какви са перспективите за разширяване и надстрояване на сградата на НУИ?

– Откакто станах директор, се захванах с тази тема. Вече трета година работя по нея без прекъсване. Отначало ми се виждаше по-лесно, но явно пътят за извървяване е доста дълъг. Каквото е трябвало сме направили и вече сме към края на цялата процедура. Имаме влязло в сила разрешение за строителство, обявена е обществена поръчка за изпълнител на строително-монтажните работи и, живот и здраве, всичко с процедурата да приключи успешно и без някакви забавяния, ще можем да открием строителна площадка към месец май тази година.

Интервю на Виолета Кръстева

Подобни новини

Back to top button