Водещи новиниОбществоПолиция

Приз „Доблест“ за полицай Аледжиков, спасил живота на офицер

С награда за доблест бе отличен полицейски инспектор Зюрхай Аледжиков в група „Охранителна полиция“ към РУ – Никопол. Отличието му бе връчено от полковник Иван Вълев – командир на Единен център за начална подготовка – Плевен на специална церемония в областната дирекция на МВР. На нея присъстваха главен инспектор Юлиан Пеловски – началник на сектор „Охранителна полиция“ при ОДМВР – Плевен и полковник Калоян Василев – заместник – командир на Единен център за начална подготовка – Плевен. Инспекторът получи и „Плакет на сухопътните войски“ от командира на Сухопътните войски на Република България генерал – майор Деян Дешков. Главен инспектор Пеловски обяви, че директорът на ОДМВР – Плевен ст. комисар Веселин Вътов е предложил служителят да бъде награден от главния секретар на МВР с “Парична награда”. 

Около 18:10 часа на 22 ноември 2022 година, прибирайки се от работа, инспектор Зюрхай Аледжиков става неволен свидетел на катастрофа на улица „Сан Стефано“ в Плевен – водач на лек автомобил, движейки се в посока центъра на града, е блъснал пешеходец.  Инспектор Аледжиков незабавно се отправя към ранения и му оказва долекарска помощ – възстановява дишането на пострадалия, който идва в съзнание. Инспектор Аледжиков сигнализира за пътния инцидент на  ЕЕН 112 и запазва местопроизшествието до пристигането на екипи на спешна помощ и „Пътна полиция“. Пострадалият пешеходец е транспортиран и настанен за лечение в болнично заведение в Плевен. Едва по-късно става ясно, че инспектор Аледжиков е спасил живота на командир в местно военно формирование. Днешната награда е знак на благодарност, изразена към полицейския служител от ръководството на сухопътни войски. 

Полковник Вълов благодари сърдечно на полицейския инспектор и го увери, че със служители като него хората се чувстват по-сигурни и защитени. С топли думи и благодарност за дарения втори живот към него се обърна и спасеният заместник командир. В отговор инспектор Зюхрай Аледжиков категорично изрази своята позиция, че „добрият човек не е задължително да бъде полицай, но всеки полицай е длъжен да бъде добър човек.

Инспектор Зюрхай Аледжиков е постъпил на работа в системата на МВР през 2015 година като стажант. От април 2016 година е полицай в РУ Никопол на длъжност полицейски инспектор /“Териториална полиция“/ в група „Охранителна полиция“ към РУ Никопол при ОДМВР – Плевен.  Награждаван е с „Писмена похвала“ за професионално изпълнени служебни задължения от директора на ОДМВР – Плевен през 2018 и 2020 година и от министъра на вътрешните работи през 2022 година с парична награда“

Подобни новини

Back to top button