ОбразованиеОбщество

МУ-Плевен дипломира Випуск 2023 чуждестранни лекари на Факултет „Медицина” на 28 април 2023 г.

С празнично шествие и тържествена промоция на 28 април 2023 г., петък ще се дипломират 151  чуждестранните лекари от Випуск 2023 в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен с участието на Академичното ръководство, преподавателите и близките на дипломантите. Празничното шествие на Випуск 2023 ще стартира в 10:00 ч от площад „Възраждане” до Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен под звуците на Общински духов оркестър и със специалното участие на мажоретен състав на СУ „Иван Вазов “.

Тържествената церемония по дипломиране в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен ще започне в 11:30 ч с водещ на събитието проф. Ангелина Стоянова, ръководител на Центъра за чуждестранни студенти. Химнът на академичната общност Gaudeamus ще изпълни Общинска хорова формация „Гена Димитрова“.

След успешно завършен 6-годишен курс на обучение по специалност „Медицина” изцяло на английски език, 151 чуждестранни дипломанти от Випуск 2017-2023 на Факултет „Медицина” придобиват образователно-квалификационна степен „Магистър” и професионална квалификация „лекар”. Младите чуждестранни лекари са граждани на 20 държави – Англия, Индия, Германия, Италия, Канада, Швеция, Ирландия, Япония, Холандия, Португалия, Швейцария, САЩ, Нигерия, Австралия, Дания, Ирак, Ливан, Пакистан, Испания и Турция. Средният успех на випуска е много добър, с висок брой отличници  – 13.  Те ще бъдат наградени с плакет „Отличник” на Факултет „Медицина”, луксозни дипломи, грамоти, апарати за кръвно налягане и стетоскопи. Трима от отличниците – д-р Мишел Бернард Да Силва, д-р Ананя Мехта и д-р Чандини Виджайкуруп – са носители на престижни награди – „Най-изявен студент“ 2019 и 2022 година и „Чуждестранен студент на годината“ 2022 година под патронажа на Президента на Р България.

За празника чуждестранните дипломанти са поканили своите родители и близки, които ще станат горди свидетели на тържественото полагане на Хипократовата клетва. След като ректорът проф. Добромир Димитров им връчи официално дипломата, чуждестранните лекари по традиция ще получат бели лекарски престилки от своите близки. Този специален ритуал е заимстван от американските университети – ритуал по предаване на белите престилки от родители на техните деца, който има символично значение на преминаване от обучението в лекарската професия. На края на церемонията чуждестранните лекари, техните близки и преподаватели ще бъдат поздравени с изпълнения на народни песни, танци и светлинно шоу от танцова формация „Веселяци“. Медицински университет – Плевен е известен като първото висше училище в страната, което през 1997 г. въвежда обучение по специалност „Медицина” за чуждестранни студенти, провеждано изцяло на английски език. Първият випуск дипломирани чуждестранни лекари завършва през 2003 г., а випуск 2023 година е 20-тия пореден.

Подобни новини

Back to top button