ЕкологияКлимат

Без зима: Ел Ниньо ще държи температурите високи до април

Продължаващото метеорологично явление Ел Ниньо ще продължи най-малко до април 2024 г., повишавайки обичайните температури за годината, която е на път да стане най-топлата в историята, съобщи Световната метеорологична организация (СМО) в сряда.

Според агенцията има 90% вероятност естествено възникващото събитие да продължи през зимата в северното полукълбо.

Ел Ниньо е затопляне на повърхността на океана в източната и централната част на Тихия океан, което може да провокира екстремни метеорологични явления – от горски пожари до тропически циклони и продължителни суши. Феноменът вече предизвиква бедствия по целия свят, като се очаква да увеличи рисковете в нововъзникващите пазари, които са по-изложени на промени в цените на храните и енергията, съобщава „Ройтерс“.

„Ел Ниньо“ се появи за първи път от 7 години, вещаейки жеги и бури. Климатичният феномен беше забелязан миналия юли, като още тогава метеоролозите предупредиха за задаващи се рекордни температури, наводнения и силни бури, особено в северното полукълбо.

Според Световната метеорологична организация 2023 г. е на път да се превърне в най-топлата година в историята. Предишната рекордна година беше 2016 г., също съпътствана от изключително силен Ел Ниньо и от въздействието на затоплянето, предизвикано от изгарянето на изкопаеми горива.

2023 ще е най-топлата от 125 000 години, обявиха и учени от Европейския съюз, след като данните показаха, че миналият месец е бил най-горещият октомври в света през този период.

Октомври 2023 е „подобрил“ предишния температурен рекорд от октомври 2019 г. с огромна разлика, съобщи Службата на ЕС за изменението на климата „Коперник“ (C3S). Миналия месец средната температура на въздуха на повърхността е била 15,3°C – с 0,85°C над средната за периода 1991 – 2020 г. за октомври и с 0,4°C над октомври 2019 г.

Информация на dnevnik.bg

Подобни новини

Back to top button