ИзкуствоНПОСтраната

Над 370 са участниците в седмия Фолклорен фестивал”Гергьовски люлки”

От Община Левски обявиха реда на изпълненията на заявилите желанието си да участват във Фолклорния фестивал ”Гергьовски люлки”.
Общо 48 заявки за участие са подадени от читалища, детски градини, училища и индивидуални изпълнители от град и община Левски, от Червен Бряг, от Свищов, от Пордим, от Сухиндол, от Летница, от Обединение, от София и от селата Бутово, Дойренци, Коиловци, Одърне, Борима, Донино. От тях най-много са младите хора и децата. Обработен и изворен фолклор ще представят участници от 5 до 80 годишна възраст.
Броят на младите хора в „Гергьовски люлки” през годините се увеличава, а това е и целта на фестивала. Съхраняването и популяризирането на фолклорното ни наследство стимулира културните и образователни институции при работа с различни възрастови групи и по този начин предава на поколенията фолклорното ни богатството.
Кметът на Община Левски, Любка Александрова, ще открие официално Седмия Фолклорен фестивал „Гергьовски люлки” в 10 часа на 1-ви май, неделя.
Песни, хора и ръченици, изпълнение на гъдулка от 6 годишната Стефани Митева от София, на гайда от Гергана Гъбова и Кристиян Спасов от Пордим, на тамбура от Ива Иванова от Свищов, на флигорна от стежеровския музикант Богомил Евтимов – участник в конкурса на Националната система „Живи човешки съкровища – България” за 2021 година, ще бъдат акцент в празничния ден.

Подобни новини

Back to top button